Deel 4 (slot) minicollege Dramadriehoek: De Redder

Deel 4 minicollege Dramadriehoek:
de Redder

 

Het verschil tussen Redden (met hoofdletter) en redden (kleine letter)

In de eerste 4 delen heb ik besproken Dramadriehoek Wanneer is het noodzakelijk dat we redden? In noodsituaties: bijvoorbeeld omstanders brandweermannen, hulpdiensten of  redden een slachtoffer bij een ongeluk. Dat is écht redden, en daarom schrijven we dat met een kleine letter ‘r’. Je krijgt hulp, want je kan je als slachtoffer zelf niet (be)helpen.

Als het gaat om Redden met een hoofdletter, dan zou het Slachtoffer het wél kunnen, of op z’n minst kunnen leren. Als je dan gaat Redden, dan hou je onwillekeurig de ander in een afhankelijke en niet vaardige positie. Deze manier van Redden is vaak onbewust en is al van jongs af aan aangeleerd.

Voor leidinggevenden, hulpverleners, docenten en iedereen die anderen ondersteunen is het super lastig om niet te gaan Redden. Voordat je het weet heb je iets gezegd dat ‘goed’ is voor de ander, of je hebt al iets overgenomen dat de ander zou moeten doen. Zo kan al je kennis en vaardigheden een ‘last’ zijn voor de ander, want door jouw ‘hulp’, komt hij moeilijker in de gelegenheid om het zelf te doen of te leren.

Hulpverlenen is dan ook wel eens een continue oefening in het ‘op je handen zitten’ en ‘je tong afbijten’. Opdat de ander op zijn eigen tempo het zelf kan doen, want dan ben je niet meer nodig, hooguit voor afstand. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat mensen zich het gelukkigst voelen als ze zelfstandig kunnen handelen.

Verslavend

De positie van de Redder is niet alleen voor het Slachtoffer ‘noodzakelijk’, het ik ook nog verslavend voor de Redder zelf: de positie geeft je namelijk het fijne gevoel om nuttig te zijn. Er komen zelfs stofjes in je lichaam vrij die dit gevoel versterken. Daarom is het ook zo moeilijk om op een andere manier de ander te gaan helpen. Maar als dat lukt, dan krijg je daarbij ook een goed gevoel, het is alleen een kwestie van bewust anders kijken en handelen.

Mijn tip?

Vragen! Vragen wat de ander wil, en vragen hoe hij of zij dat gaat fixen. Dat is al een mooi begin! (ik zei niet makkelijk :-))

Delen

Ken je anderen die je een plezier doet met deze tip of met het minicollege? Deel het alsjeblieft! Je maakt niet alleen de ander blij, maar ook mij! 😀

Scroll naar boven
Scroll naar top